Благоевградският Портал за Имоти
Добави в любими
Начало Благоевград Забележителности Галерия Контакти
БГ EN
 

Благоевград

Visit Blagoevgrad
Благоевград

Ако търсиш най-младия български град, се насочи на юг от София. На около два часа път се намира Благоевград, дом на хиляди студенти. Естествено, това го прави един от най-живите и пулсиращи български градове.

 

Сравнително млад град, изграден върху останки от древнотракийско селище, Благоевград през вековете е носил много имена – Дюма Бадари, Джумая, Горна Джумая и др. Както се вижда, имената имат турски произход, а преобладаващата част от населението тук по време на османското робство е било турско.

 

Освободен едва през 1912 г. от робството, градът е доста по-изостанал от останалата част от България. Електрифицира се едва през 30-те години на 20 век. От 1950 година носи съвременното си име Благоевград по името на почитания политически деец Димитър Благоев.

 

Днес Благоевград е съвременен и младежки град. Центърът и обществените му сгради са построени през последните няколко десетилетия, което е причината градчето да изглежда свежо и младежко.

 

Градчето е китно, топло и има своята атмосфера. Кафене до кафене, ресторант до механа - хората тук знаят как да прекарват добре свободното си време. Сякаш времетo се движи по-бавно и позволява лежерни занимания, дълги разходки и сладко бездействие.

 

За активните туристи и нощните птици също има богат избор. Бачиново е мястото за всички колоездачи и любители на джогинга. Градският парк минава през красива местност близо до река Бистрица. Паркът завършва с живописно езеро, където можете да се насладите на лежерна разходка с атрактивно водно колело. 

 

В Благоевград можеш да се порадваш и на забележителности и туристически атракции. Комплекс Вароша, старият град, се намира близо до центъра на Благоевград. Всички сгради са издържани в традиционен български стил. В няколкото магазинчета и работилници различни майстори демонстрират своите умения. Вароша е също дом и на художници и артисти.

 

Църквата Въведение Богородично също се намира там, с уникалната си кула и архитектура, сходна с тази на Рилския манастир.


Град Благоевград е преди всичко  младежки град, събрал в себе си ЮЗУ, AUBG и множество филиали на други български университети и колежи, което е предпоставка за изобилието от  нощни заведения и забавления.



Visit Blagoevgrad
 
Учреждения
Университети
Хотели
Квартири
Хотел-Апартаменти
Ресторанти
Магазини
Услуги
Забавления
Новини
Имоти в
Благоевград
  Търси
С подкрепата на BlagoevgradProperties.com