Благоевградският Портал за Имоти
Добави в любими
Начало Благоевград Забележителности Галерия Контакти
БГ EN
 

Забележителности

Visit Blagoevgrad
Благоевград е богат на културни забележителности

БЛАГОЕВГРАД Е БОГАТ НА КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Къщата-музей на Георги Измирлиев- Македончето, художествените галерии “Стоян Сотиров”, “Станислав”, “Пьоти Бижу”, църквата “Въведение Богородично”, възрожденските къщи в квартала Вароша.
В града има издигнати паметници на Ильо Войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов, Кирил и Методий, на всички загинали във Балканската война (1912 – 1913).

Градът е известен с красивия си център, направен от мрамор.
В долината на р. Благоевградска Бистрица, на 3.5 км. североизточно от Благоевград се намира паркът Бачиново. На 30 км. от града, в северозападна Рила е разположен кк. Бодрост. На 5 км. от курорта е най-старият парк-резерват с иглолистна растителност- Парангалица. 16 км. на северозапад е село Стоб, известно със Стобските пирамиди – изключително красиви земни образувания, завършващи със заоблени скални блокове.
Други интересни места в околността на Благоевград са: антична крепост до с. Клисура, древно селище, некрополис и антична крепост близо до кк. Бодрост, останки от древна крепост край с. Габрово, средновековна крепост между града и с. Церово, църквата “Възкресение Христово” до с. Покровник, църквата “Св. Архангел Михаил” и останки от антична крепост край с. Лешко, църквите “Св. Йоан Предтеча” и “Св. Георги” в с. Бистрица, скалата Марков камък южно от вр. Царев и черната скала над десния бряг на р. Благоевградска Бистрица.
Visit Blagoevgrad
Visit Blagoevgrad
кв. Вароша

КВ. ВАРОША

Само един мост разделя кв.Вароша от центъра на гр.Благоевград.

Тесни калдъръмени улички, уникална архитектура, разнообразни занаяти и исторически паметници посрещат жителите и гостите на Благоевград в стария квартал „Вароша”. Той е съхранил будния си дух от епохата на Възраждането в малките раздвижени къщички. „Вароша” е разходка от едно изкуство към друго.

„Вароша” възниква през XVII век в подножието на Делвинския баир. През XVII и XVIII век кварталът има турски облик, а през XVIII век е единствената махала с християнско население, което се състои от около 150 – 200 семейства. По това време три моста свързват квартала с останалата част от града, която се намира от другата страна на минаващата през Благоевград река Бистрица. От другата страна на реката е чаршията и турската част на града.

По време на Възраждането „Вароша” приютява най-добрите учители и дейци на културата от региона, които участват активно в революционните борби на българите.

За благоевградчани и гости на града „Вароша” означава история, традиции, както и място за разходка и отдих. Два хотела и няколко заведения създават удобство за туристи и посетители.

Visit Blagoevgrad
Visit Blagoevgrad
Рилски манастир

РИЛСКИ МАНАСТИР

Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.

Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Затова поклонникът или туристът, който попада във вътрешността през една от двете железни порти, остава изненадан от мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци, зад които са килиите – 300-400 на брой. В средата на калдъръмения двор в странна симбиоза съжителстват суровите бойници на Хрельовата кула и бароковите сребърни куполи на главната църква. В средата на вътрешния двор се издига най-старата сграда в комплекса – впечатляваща каменна кула, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г. Непосредствено до нея стои и малка църква, която е само няколко години по-млада (1343 г.). В по-нови времена (1844 г.) към кулата е добавена и камбанария. Приблизително от същия период датира и главната манастирска черква “Рождество Богородично”. Архитект е майстор Петър Иванович, който работи по нея межу 1834 и 1837 г. Храма е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най-ценните неща вътре е иконостаса със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известния Захари Зограф се е подписал под своите рисунки. В църквата има и голям брой стойностни икони, създадени между 14-ти и 19-ти век.
Една от експозициите в музея на манастира.


Въпреки немалката площ, с която разполага, братството всъщност не е в състояние да покаже всичките си съкровища едновременно - затова наред с постоянните изложби се уреждат и временни експозиции, показвани в манастира, в различни български селища или в чужбина.

Visit Blagoevgrad
Visit Blagoevgrad
Стобски пирамиди

СТОБСКИ ПИРАМИДИ

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди. Стобските пирамиди се намират над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

През 1964 г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.

От черквата до върха на пирамидите предстои приятна 40-минутна разходка, неподвластна на годишните сезони. Пред погледа се открива изключително красива гледка – високи конусовидни кули от земна пръст, понякога с височина 7-8 метра, образувани в резултат на вековна ерозия и изветряване, а отгоре – поставени като шапка или чадър – широки каменни блокове, наподобяващи плочести шапки върху огромни гъби. Пирамидите са изваяни в ръждиво обагрен, дебел до 40 м речно-ледников шлейф (споени с глина едрозърнести пясъци), натрупан в полите на планинския слой. Материалът е донесен от топещите се ледници, които някога са покривали високите части на Рила планина. Разнородният състав на пръстта и слабата спойка улесняват бързото рушене. Поройните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята скулптурна работа – едни пирамиди умират, а други се раждат.

Visit Blagoevgrad
Visit Blagoevgrad
Ски- център Бодрост

СКИ- ЦЕНТЪР БОДРОСТ

Ски-център Бодрост, Югозападна Рила, 30 км асфалтов път североизточно от Благоевград. Кабинковият лифт се изкачва под един от най-високите върхове в Рила планина- "Исмаилица". Климатичен курорт с местно значение. Обширни поляни на надм. вис. 1 150 м сред естествени смесени иглолистни и широколистни гори – бреза, трепетлика, бук, бял бор, смърч, ела; в околностите боровинки, малини, ягоди, гъби. През местността тече р. Благоевградска Бистрица, която образува множество водопадчета и вирове. Удобни места за спортуване и риболов. Местността е удобен изходен пункт за краткотрайни излети до красиви местности и природни образувания (Добро поле, Орлите, Марков камък, хижа “Македония” и др.)    
Visit Blagoevgrad
Visit Blagoevgrad
Резерват Парангалица

РЕЗЕРВАТ ПАРАНГАЛИЦА

Резерват “Парангалица” (1933 г.), част от националния резерват "Рила", намира се в посока към ски писта "Картала", Югозападна Рила, 30 км североизточно от Благоевград. Площ 1 509 ха, надм. вис. 1 450 - 2 490 м; изцяло в обхвата на Народен парк “Рила”. Създаден да се запазят вековните естествени гори от смърч и единственото в България стадо от благородни елени. Установени са 289 вида висши растения (от тях 6 български ендемити, 30 балкански ендемити, 40 реликти и 6 защитени от Закона за защита на природата). От 1977 г. е включен в програмата “Човек и биосфера” към ЮНЕСКО. Изходен пункт - Благоевград, курортната местност Бодрост.  

“Парангалица” е резерват от 1933 г. и е обявен само един ден след най-стария резерват в България – “Силкосия”. Името на резервата е древно и идва от гръцката дума “парангалос” означава забранено, завардено. Резерватът е разположен върху част от югозападните склонове на Рила, на площ от 1509 хектара. В него се опазват едни от най-старите смърчови гори в Европа, със средна възраст над 200 години. Те създават благоприятни условия за развитието на около 290 висши растения и много животински видове, защитени по закона и включени в Червената книга на България. От март 1977 г. резерватът е включен в Списъка на биосферните резервати по програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.

Visit Blagoevgrad
 
Учреждения
Университети
Хотели
Квартири
Хотел-Апартаменти
Ресторанти
Магазини
Услуги
Забавления
Новини
Имоти в
Благоевград
  Търси
С подкрепата на BlagoevgradProperties.com